Nieuwsbrief januari 2017


Beste ouder(s), grootouder(s),sympathisant(en),

 

Eerst en vooral de beste wensen voor het nieuwe jaar 2017!

En nog eens dank voor de ondersteuning van de school!

Op heel wat voorbije activiteiten van en voor de school mochten we jullie ontmoeten.

In de voorbije kerstvakantie kreeg de gang van peuters en 1ste kleuters een nieuw eigentijds laagje verf.

Ook de inkom naar de binnenspeelplaats werd in een nieuw kleurtje gezet.

Meester Ludwig, de ICT-coördinator werkt aan een nieuwe website.

Naast het watersportproject, muzisch project denken we eraan te starten met een kookproject.

Om alle kinderen aan te spreken op hun niveau, hun talenten, hun zorgen hebben we ervoor gekozen om onze binnenklasdifferentiatie te versterken en op weg te gaan met de talentenarchipel. Dit was tevens het onderwerp van de voorbije pedagogische werkdag van vrijdag 14 oktober 2016. Hiervoor worden we begeleid (coaching) door Joost Maes (lager) en Els Menu (kleuter) van CEGO (Centrum voor Ervarings Gericht Onderwijs) uit Leuven. Dit coachingstraject loopt over 3 schooljaren.

Wat houdt dit in?

Met differentiatie bedoelen we het positief omgaan met verschillen tussen leerlingen met de bedoeling een zo groot mogelijke leerwinst te boeken bij alle leerlingen.

De talentenarchipel is een instrument dat ons helpt bij het zoeken naar en stimuleren van mogelijke talenten. De talentenarchipel start vanuit de kinderen zelf en legt de nadruk op hun eigen groeikracht en betrokkenheid. Elke leerling verkent elk eiland gedurende een bepaalde tijd. De leerling kiest zelfstandig de volgorde van   de eilanden, alsook de activiteit die hij/zij uitvoert.

Wat betekent dit concreet op de klasvloer?

We werken in de klas met twee of drie groepen(sporen) naargelang hun niveau. Per les/leerstofonderdeel kunnen er andere groepen gevormd worden. Het is dus niet zo dat uw kind het hele jaar tot éénzelfde groep behoort. We streven er ook naar dat de kinderen zichzelf leren inschatten en zelf de meest geschikte groep kiezen. Op die manier geven we de verantwoordelijkheid aan de kinderen wat hun leermotivatie vergroot. Per groep verschilt de aangeboden leerstof, op maat van elke leerling. Omdat het werkboek vaak niet aansluit bij de noden van uw kind selecteert de leerkracht de oefeningen uit het werkboek. Zo krijgt uw kind elke dag oefeningen waardoor hij/zij bijleert en groeit. Vertrouwen opbouwen en gemotiveerd blijven werken zijn fundamenteel. Het werkboek wordt dus niet meer door alle kinderen op dezelfde manier ingevuld. Het kan dus zijn dat uw kind niet alle oefeningen in het werkboek maakt. Werkboeken vergelijken met andere kinderen is absoluut verleden tijd. In elke klas worden de twee of drie groepen(sporen) op een verschillende manier voorgesteld: dieren, stripfiguren, kleuren… De benamingen van de groepen worden in overleg met de kinderen gekozen. Er wordt ook gewerkt met dagcontracten. We leggen voor één dag ’s morgens het activiteitenpakket vast. De kinderen beslissen zelfstandig over de duur en de volgorde van de activiteiten. De leerlingen kunnen na een werkmoment een zinvolle opdracht kiezen uit de talentenarchipel, die negen eilanden omvat en elk een ander talent aanspreekt: beeld eiland, taaleiland, muziekeiland, beweegeiland, denkeiland, sameneiland, fijneiland, wereldeiland, wil en durfeiland.

 

Wat zien wij in de klas?

Een grote motivatie en betrokkenheid bij de leerlingen om aan de slag te gaan. Een rustige klas waarbij leerlingen elkaar helpen en respecteren. Op korte tijd wordt met een glimlach heel veel werk verzet.

Ervaren waar je sterk in bent, je talenten kunnen gebruiken zijn belangrijke bouwstenen voor de toekomst van je kind. We zijn ervan overtuigd dat deze manier van werken jouw kind zal stimuleren om steeds het beste van zichzelf te geven zodat iedereen zich goed in zijn vel kan voelen.

 

 

KLEUTERFEEST                                            

 

Op maandag 20 februari 2017 en dinsdag 21 februari 2017 houden we ons ‘Kleuterfeest’.  

We werken dit jaar rond het thema: ‘Op avontuur’. Alle mama’s, papa’s, oma’s, opa’s, … zijn van harte welkom.

De deuren gaan open om 13.30 uur, de voorstelling start om 14.00 uur. Voor en na de voorstelling is er gelegenheid om gezellig wat bij te praten bij een kopje koffie en een pannenkoek en dit tegen democratische prijzen.
Om het geheel wat in goede banen te kunnen leiden en een overvolle zaal te vermijden is maandag 20 februari 2017 gereserveerd voor de familieleden van de kleuters uit de
Kikkerklas (juf Sophie) en de Pimpaljoentjesklas (juf Brigitte). Dinsdag 21 februari 2017 is voorbehouden voor de familieleden van de kleuters uit de Uiltjesklas (juf Lies), de Bijtjesklas (juf Ellen) en de Vlinderklas (juf Caroline).

 

 INFOMOMENTEN EN INSTAPDAGEN

 

Tijdens het schooljaar 2016-2017 zijn er voor de de Kikkerklas (juf Sophie) en de Pimpaljoentjesklas (juf Brigitte) nog 2 instapdagen. Deze kunt u aflezen op de tabel hieronder.

 

Peuters geboren tot en met …. komen … dus vanaf …
1 augustus 2014 de teldag woensdag 1 februari 2017
6 september 2014 de eerste schooldag na de krokusvakantie maandag 6 maart 2017
18 oktober 2014 de eerste schooldag na de paasvakantie dinsdag 18 april 17
29 november 2014 de eerste schooldag na Hemelvaart maandag 29 mei 2017

 

Voorafgaand aan deze instapdagen organiseren we een info-namiddag die telkens doorgaat op een maandagnamiddag . Deze middagen starten telkens om 15 uur in de eetzaal van de school. Na een toelichting bij ons kleuteronderwijs brengen we een bezoekje aan de de Kikkerklas van juf Sophie en de Pimpaljoentjesklas van juf Brigitte. De data van deze info-namiddagen zijn: maandag 30 januari 2017 – maandag 13 februari 2017 – maandag 27 maart 2017 – maandag 22 mei 2017

 

Wie een peuter in zijn buurt kent mag mij steeds zijn/haar naam en adres bezorgen of de gegevens van de school aan de betreffende ouders doorgeven. Hartelijk dank hiervoor!

 

TER HERINNERING

 

Maandag 30 januari 2017 Info-namiddag nieuwe peuters
Maandag 13 februari 2017 Info-namiddag nieuwe peuters
Zaterdag 18 februari 2017 Kindercarnavalsfuif
Maandag 20 februari 2017 Kleuterfeest
Dinsdag 21 februari 2017 Kleuterfeest
Vrijdag 24 maart 2017 Spaghetti-avond
Maandag 27 maart Info-namiddag nieuwe peuters
Zaterdag 6 mei 2017 Schoolfeest
Zaterdag 13 mei 2017 Vormselviering
Maandag 15 mei 2017 Schoolfotograaf op school
Maandag 22 mei 2017 Info-namiddag nieuwe peuters
Zaterdag 27 mei 2017 Eerste communieviering
Vrijdag 9 juni 2017 Papa – en mama dag
Maandag 26 juni 2017 Tweedaagse 6de leerjaar
Dinsdag 27 juni 2017 Tweedaagse 6de leerjaar
Donderdag 29 juni 2017 Afscheid 6de leerjaar

 

Tom Doise – Directie VBS Duinen Bredene

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.